Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.05.2010 13:37 - ИМАТ ЛИ ПРАВО ДИАБЕТИЦИТЕ НА МЕСЕЧНА ДОБАВКА ЗА ОБУЧЕНИЕ?
Автор: georgihadjiyski Категория: Други   
Прочетен: 2252 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 09.07.2011 09:23


ИМАТ ЛИ ПРАВО ДИАБЕТИЦИТЕ НА МЕСЕЧНА ДОБАВКА ЗА ОБУЧЕНИЕ?


Георги Хаджийски
Публикувано във в-к "Клуб D", бр. 3, 2005 г.


       От 1 януари 2005 година са в сила новият Закон за интеграция на хората с увреждания (ДВ, бр. 81 от 2004 год.) и Правилникът за прилагане на Закона за интеграция на хората с увреждания (ДВ, бр. 115 от 2004 год.).
Една от малкото нововъведени правни възможности в обраста на социалната интеграция на хората с увреждания касае обучението на определени групи от тях. Член 27 на Правилника за прилагане на Закона за интеграция на хората с увреждания регламентира, че: “месечна добавка за обучение в размер на 20 на сто от гарантирания минимален доход се предоставя на лица с трайни увреждания със 71 и над 71 на сто намалена работоспособност и деца до 18-годишна възраст с трайно намалена възможност за социална адаптация.” Като: “добавката не може да се ползва от: 1. Лицата, които се обучават в специални училища; 2. Лицата, включени в обучение по реда на Закона за насърчаване на заетостта.”

Въпреки сравнително ясните нормативни разпоредби, възползвайки се от размитата система на отговорности, предвидена в двустепенната процедура за кандидатстване за отпускане и на тази добавка, Агенцията за социално подпомагане и нейните териториални поделения - дирекциите за социално подпомагане в общините, упорито отказват да предприемат практическото реализиране на предоставените правни възможности по отношение на болните от диабет лица, които отговарят на цитираните условия. В повечето случаи,  уклончивите и неясни отговори на запитаните служители се базират на някаква тайнствена инструкция, съгласно която тези добавки се полагали само на лица, ползващи жестомимично, или логопедично обучение.

Разгледани в контекста на чл. 6 на все още действащата Конституция, и, идеологическата система на неотдавна приетия от сегашния парламент Закон за защита срещу дискриминацията, подобни тълкувания на нормативните разпоредби са чиста форма на дискриминация, независимо дали са плод на лични размисли на чиновници, или, (не дай Бог), на действително съществуващи писмени, (или както е прието понастоящем да се изразява волята на висшестоящите) устни инструкции на квалифицирани юристи и високопоставени чиновници в Министерството на труда и социалната политика.

               Отстояването на накърнени права на уязвимите социални общности в цивилизованите страни е преди всичко юридически въпрос. Обикновено го решават неправителствени организации, създадени от представители на самите уязвими общности по съдебен път. Дано и у нас се намери някоя от множеството неправителствени организации на диабетиците, която да обърне внимание върху поставения проблем. Защото ако има заболяване, за чието лечение и профилактика на съпътстващите увреждания особено важно значение имат изградените от болните знания, умения, навици и поведение, това е диабетът. А както може да бъде прочетено във всеки учебник по педагогика или дидактика знанията, уменията, навиците и поведението се формират в процеса на обучение.


Тагове:   неговите,   диабет,


Гласувай:
1
0Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: georgihadjiyski
Категория: Технологии
Прочетен: 1590763
Постинги: 296
Коментари: 448
Гласове: 2680
Архив
Календар
«  Юли, 2020  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031